27 kwietnia 2022
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli to system stosowany w przypadku działalności zajmującej się obróbką żywności. Jego głównym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów oraz ograniczenie zagrożeń.
System ten jest wymogiem we wszystkich obszarach, które zajmują się żywnością. Jego istotą jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego. Identyfikuje i oszacowuje skalę zagrożeń, biorąc pod uwagę wszystkie etapy produkcji i dystrybucji.
Podstawą funkcjonowania systemu HACCP jest analiza przyczyn występowania zagrożeń w miejscu ich powstawania,, której wynikiem są Krytyczne Punkty Kontroli. Wyróżniamy trzy rodzaje zagrożeń:
System HACCP identyfikuje zagrożenia, Krytyczne Punkty Kontroli oraz limity krytyczne. Określa działania korygujące oraz ustala system monitorowania, procedury zapisów i procedury weryfikacji systemu.
Przed wdrożeniem systemu należy zadbać o odpowiednie praktyki higieniczne i produkcyjne w miejscu pracy. Następnie należy podjąć się 12 kroków, które umożliwią funkcjonowanie HACCP:
Odpowiednio wdrożony i dopasowany do potrzeb system HACCP to gwarant tego, że poczynione zostały wszystkie niezbędne kroki w kierunku zapewnienia bezpieczeństwa żywności i konsumentów. W firmie Insector zajmujemy się wdrażaniem systemów HACCP, dopasowując je do każdej branży zajmującej się żywnością. Zachęcamy do sprawdzenia oferty na naszej stronie internetowej.
Dodaj komentarz